Antinori Tignanello

- Wijnhuis Antinori
- Jaar 2018
- Land Italie
- Regio Toscane
- Inhoud 0,75L
- Alcoholpercentage 14.5
- Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
- Prod-nr: 000533
Niet op voorraad
-
Per fles:€ 99,95
Gratis verzending met PostNL bij 2 flessen van deze wijn of bij € 100!
Antinori Tignanello
Het landgoed Tenuta Tignanello ligt in het hart van Chianti Classico, in de zacht glooiende heuvels tussen de valleien van de rivier Greve en Pesa. Het strekt zich uit over een oppervlakte van 319 hectare, waarvan ongeveer 130 hectare zijn gewijd aan wijnstokken. Twee van de gewaardeerde wijngaarden van het landgoed liggen op dezelfde heuvel, Tignanello en Solaia, op bodems die afkomstig zijn van mariene mergelsteen uit het Plioceen, rijk aan kalksteen en leisteen. De wijnstokken genieten overdag van warme temperaturen en koelere avonden gedurende het groeiseizoen. De twee kenmerkende wijnen van het landgoed, Solaia en Tignanello, worden geproduceerd uit deze wijngaarden en worden door de internationale pers omschreven als "een van de meest invloedrijke wijnen in de geschiedenis van de Italiaanse wijnbouw".
De beste wijn van Marchesi Antinori
Het huidige 16e-eeuwse herenhuis is gebouwd op de fundamenten van een landgoed dat dateert uit 1346 toen het eigendom toebehoorde aan de Buondelmonti's, een adellijke familie die een groot deel van het land in Valle della Pesa bezat. In de zeventiende eeuw nam een cadettentak van de Medici-familie het landgoed in bezit en noemde het Fonte dei Medici. In het midden van de 19e eeuw verwierf de familie Antinori het landgoed. De "Carocci", een historisch-artistieke gids van de stad San Casciano Val di Pesa, beschreef de Tignanello-boerderij en uitgestrekte wijngaarden in 1892 als een van de hoogste en meer pittoreske plaatsen in het hele grondgebied. Gedurende de jaren '70 was Tenuta Tignanello een soort laboratorium voor Marchesi Antinori, een centrum voor nieuw wijnbouwonderzoek en -ontwikkeling toen ze nieuwe wijnbereidingstechnieken en nieuwe variëteiten zoals Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc introduceerden. Innovaties op het gebied van wijnstokdichtheid of snoeitechnieken en de selectie van de Sangiovese-druif waren altijd bedoeld om druiven met geconcentreerd fruit en zachte tannines te verkrijgen. In dit unieke terroir zijn Sangiovese en Cabernet in staat om hun eigen onderscheidende persoonlijkheden volledig uit te drukken en de kenmerkende kenmerken van het territorium te weerspiegelen.Houtlagering voor de Antinori Tignanello
Als de oogst eenmaal rijp is en heeft kunnen genieten van alles wat er te verkrijgen is in de oude wijngaarden worden de trossen met de hand geoogst. Elke tros wordt grondig geïnspecteerd, want voor deze top wijn wil men enkel het beste sap verkrijgen. Tignanello, voornamelijk gemaakt met Sangiovese en een klein percentage Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc die allemaal apart van elkaar worden geoogst. Als al het sap is verkregen rijpt de gehele wijn maar liefst 14 tot 16 maanden op eiken houten vaten om de uiteindelijke ontwikkeling van het onderscheidende karakter van de wijn te voltooien. Er wordt voor deze Tignanello wijn zowel Franse als Hongaarse eikenhouten vaten gebruikt en dat geeft meer diepgang. Als de wijn in de fles is gegaan rijpt deze nog 12 maanden op de fles in de kelders van Marchesi Antinori.Vooruitstrevend deze Antinori Tignanello
Het was de eerste Sangiovese wijn die in kleine eikenhouten vaten werd gerijpt, de eerste moderne rode wijn die niet-traditionele variëteiten zoals Cabernet in de blend gebruikte, en een van de eerste rode wijnen uit het Chianti Classico gebied die zonder witte druiven werd geproduceerd. De wijn, oorspronkelijk "Chianti Classico Riserva Vigneto Tignanello" genoemd (een Chianti Classico Riserva van de wijngaard van Tignanello), werd voor het eerst geproduceerd van een enkel wijngaardperceel in 1970.Vol en zeer krachtig deze Tignanello
De kleur van de wijn is intens rood met een lichte paarse schittering. Hij geurt volop naar indrukken van rijp rood fruit zoals kersen en aardbeien, maar ook specerijen en ceder zijn waarneembaar vanaf de eerste minuut. Wals even goed met het glas om alle geuren los te krijgen, zure kersen, frambozen en pruimen complementeren de delicate kruidige aroma's van kruidnagel en zoethout. Zoete balsamico geuren met wat munt en chocolade maken het complexe boeket compleet. In de mond is het rijk, mondvullend en levendig met soepele fluweelzachte tannines. De lange afdronk en aanhoudende afdronk brengen aromatische tonen terug die op de neus worden waargenomen.17,95
Per fles: € 17,95
21,45
Per fles: € 21,45
49,95
Per fles: € 49,95
38,35
Per fles: € 38,35
15,45
Per fles: € 15,45
18,95
Per fles: € 18,95
Alleen per 6 flessen te bestellen
18,95
Per fles: € 18,95
20,95
Per fles: € 20,95
28,95
Per fles: € 28,95
64,99
Per fles: € 64,99
99,95
Per fles: € 99,95