Arboleda Cabernet Sauvignon
Een eer geslaagde rode wijn van een wel heel bijzonder wijnhuis. Wijnhuis Arboleda werd in 1999 opgericht. In haar relatief korte bestaan heeft zijn een toppositie weten te veroveren wat betreft Chileense wijnen. Zij werd opgericht door niemand minder dan Eduardo Chadwick, Chili’s meest bekende wijnmaker. Hij startte dit project in Aconcagua Valley en wilde een wijnhuis oprichten met een duidelijke visie. Zo streeft Arboleda er naar om zelfvoorzienend te zijn, kijkt naar haar unieke terroir en wil ook van goede invloed zijn op de omgeving van haar wijngaarden. Door haar heldere visie zijn de wijnen van Arboleda uitgegroeid tot internationale publiekslievelingen.
De cabernet sauvignon in Aconcagua Valley
De basis van de wijnen van Arboleda is Aconcagua Valley. Deze Chileense wijn regio ligt iets ten noorden van de hoofdstad Chili. Zij strekt zich bij over de gehele breedte van het land uit: van de stille oceaan tot aan de Andes. Dit gebied staat bekend om haar excellente klimaat. Het is mediterraans waardoor het voor vele verschillende druivenrassen hier prima vertoeven is. Zo ook voor de Cabernet Sauvignon. De druiven groeien op in de wijngaard Las Vertientes, in het midden van Aconcagua, waar 32 hectare cabernet sauvignon druiven enorm genieten van het perfecte klimaat.
Indrukken van Arboleda Cabernet Sauvignon
Zodra de cabernet sauvignon druiven rijp genoeg worden geacht, dient de oogst zich aan. Deze geschiedt geheel handmatig. Juist op deze manier worden alleen de mooiste druiven geselecteerd voor de Arboleda Cabernet Sauvignon. Na de vergisting ondergaat het prachtige sap een houtlagering van 12 maanden. Dit gebeurt vooral op Frans eiken. Echter wordt hiervoor ook een beetje Amerikaans eiken gebruikt, om de zachtheid van de Arboleda Cabernet Sauvignon te benadrukken. De geur kenmerkt zich door rijke tonen van kersen, bramen, bosbessen en pruimen. Ruik nogmaals een complexe hinten van tabak en vanille dienen zich tevens aan. Een enkele slok van Arboleda Cabernet Sauvignon brengt ons in een andere werreld. Zoveel kracht, intensiteit en stevigheid. Echter blijft de wijn wel zacht door de ronde tannines. Donkerrood fruit, munt en amandelen zijn overduidelijk te herkennen op je smaakpapillen. Een terechte topper uit Aconcagua Valley.