PostNL Thuiswinkel Waarborg Nix 18
8.8 van 10 uit 7.251 beoordelingen!
Nix 18 Thuiswinkelwaarborg

Glera - Prosecco wijn kopen of bestellen

De Glera druif klinkt niet zo bekend in onze oren maar wel als we vertellen waar de glera voor wordt gebruikt, namelijk de Prosecco. Het mousserende glas uit Italië mag alleen de naam Prosecco dragen als de druiven en ook de wijn uit het gebied komen van Veneto. Het wijngebied voor de prosecco ligt in het noorden van Veneto. Met als mooiste en oudste gebied de stadjes Conegliano en Valdobbiadene. Daar vandaan komen de mooiste en krachtigste maar vooral zachte prosecco’s vandaan. De Glera druif is daarom wereld beroemd geworden. Iedereen heeft wel eens een glas genuttigd van deze Italiaanse trots.

Hoe krijgt de Prosecco zijn bubbels?

De Glera druiven worden verbouwd met zeer veel Italiaanse zorg en vroeg in de ochtend binnen gehaald. Hierna volgt de tankmethode, de wijn wordt vergist in een gesloten tank waardoor de bubbels ontstaan. Er zijn twee verschillende varianten Prosecco’s namelijk een frizzante en spumante. Wat is nu het verschil, een frizzante is een licht mousserende wijn met zachte en lichte belletjes. Meestal zijn de frizzante wijnen te herkennen aan een schroefdop of aan een kurk met een touwtje. De spumante heeft een veel krachtigere bubbel net als bij een Champagne. De stevige bubbel bevat meer koolzuur en heeft langere tijd doorgebracht in de tank. Bijna alle spumante Prosecco’s hebben een kroonkurk met een musette net zoals bij een Champagne.

Valdobbiadene de "Grand cru" van de Prosecco

In 2009 heeft de regio een toekenning gekregen van de DOCG en hierdoor is er respect gekomen voor de eeuwen oude tradities in de regio’s Treviso, Venice, Vicenza, Padua en Belluno. Ook in de provincies van Fruili zoals Gorizia, Pordenone, Trieste en Udiene mag er Prosecco worden gemaakt. Buiten deze regio’s mag de naam Prosecco niet vermeld worden op het etiket. De beste regio en mede ook het oudste stuk van de Prosecco is de regio Valdobbiadene en wordt gezien als de Grand Cru van de mousserende wijnen uit Italië.

Hoe smaakt een Prosecco van de Glera druif?

Altijd een feest in je glas dat is het, met fijne of krachtig bubbels. In de geur geeft een Prosecco altijd een stuivend boeket van wit fruit zoals appel, peer en perzik aangevuld met citrus schillen en wat munt. De smaak is prikkelend op de tong door de mooie belletjes, vaak rijke smaken van groene appel, limoenen, grapefruit en wat kruisbes. Bij de betere Prosecco’s zoals een Valdobbiadene of een extra brut geeft hij in de smaak ook gebrande noten, vers gebakken brood en wat gele perzik en abrikozen. Maar met en glas Prosecco in de hand kun je elke gelegenheid vieren.

Hoelang kun je een Prosecco bewaren?

Dat is een vraag die vaak wordt gesteld omdat er ook vaak geen jaargang op het etiket staat. Bij geen vermelding van het vintage jaar kunnen we stellen dat de Prosecco ongeveer binnen maximaal 2 jaar genuttigd dient te worden. Naar mate dat hij ouder wordt verliest hij zijn belletjes en mooie frisse smaken. Bij de top Prosecco’s meestal voorzien van een jaargang is dit wat langer omdat de kwaliteit een heel stuk beter is. We kunnen stellen dat deze tot maximaal 4 jaar na vintage jaar gedronken kan worden. Maar waarom vragen wij ons af want het is toch altijd tijd voor een glaasje Prosecco.
PerfecteWijn.nl Top 3

Speciaal geselecteerd voor de echte wijnliefhebber

Bernardus Chardonnay (11+1 GRATIS)

  • Amerika - 2021
  • Chardonnay

25,95

Per fles: € 25,95

Butter & Wood Chardonnay Grande Reserve

  • Frankrijk - 2022
  • Chardonnay

9,95

Per 6 flessen: € 9,95
Per fles: € 10,95

Bernardus Rose Coteaux d'Aix en Provence 2023 (11+1 GRATIS)

  • Amerika - 2023
  • Cabernet Sauvignon, Cinsault, Grenache Noir, Syrah

21,95

Per fles: € 21,95