Moscato wijn kopen of bestellen
Moscato de druif die van nature een zoet gehalte heeft en dat ook laat blijken in de smaak. Het meest bekend is de druif natuurlijk in Italië waar de Moscato D’Asti van de druif wordt gemaakt. Een prachtige mousserende wijn met de zoete smaak van de Moscato druif. In heel Italië staan er ranken met deze geweldige druif, maar het meest in de bekende wijnstreken van Molise en Basilicata. De Muskaat druif heeft in veel landen zijn wortels gevestigd en zo wordt hij in onder Andre Frankrijk de Muscat de Frontignan genoemd en ook wel Muscat Ottonel in landen zoals Hongarije en Bulgarije.
Maar zijn thuisbasis heeft hij nou eenmaal wel gevonden in Italië want daar staat de druif op de vierde plek als het gaat om meest aangeplante druivensoort. Met meer dan 13.000 hectare kunnen we stellen dat de Italiaanse Moscato zeer geliefd is. Hij komt zelfs voor in meer dan 15 verschillende DOC’s en dat is uniek te noemen. Vaak zijn de Moscato wijnen niet erg alcohol rijk en bevatten vaak slechts zeven procent alcohol. Dit doet men om ook de frisheid in de wijnen te krijgen.
Kun je een Moscato wijn laten rijpen op de fles? Een Moscato D’Asti absoluut niet, deze is gemaakt om jong gedronken te worden want dan is hij het heerlijkst. Je proeft in de Moscato D’Asti bubbel wijnen altijd een toon van zoet geel en wit fruit, beetje honing, een zwerm van ingedroogde abrikozen en lychee. Een fles dessert wijn net als de Pantelleria kunt u veel langer laten rijpen op de fles, Italianen zeggen zelf ongeveer 15 jaar. Daar zijn wij het wel mee eens, door rijping op de fles ontstaan er vollere en diepere smaken en de nadruk wordt meer gelegd op koffie, karamel, gestoofd geel fruit en honing.
Maar zijn thuisbasis heeft hij nou eenmaal wel gevonden in Italië want daar staat de druif op de vierde plek als het gaat om meest aangeplante druivensoort. Met meer dan 13.000 hectare kunnen we stellen dat de Italiaanse Moscato zeer geliefd is. Hij komt zelfs voor in meer dan 15 verschillende DOC’s en dat is uniek te noemen. Vaak zijn de Moscato wijnen niet erg alcohol rijk en bevatten vaak slechts zeven procent alcohol. Dit doet men om ook de frisheid in de wijnen te krijgen.
Bijzondere technieken
Ook wordt er vaak de techniek Passito toegepast bij de Moscato druif, dit wil zeggen dat de druiven na de oogst eerst gedroogd worden en hierna past geperst. Zo wordt het sap intenser en rijker van smaak. Een bijzondere techniek waarbij de druiven worden gedroogd op stromatten in de open lucht. Mocht u dit eens tegen komen in Italië is het de moeite waard om even te gaan kijken. Vooral op het eiland Sicilië wordt deze techniek vaak toegepast en noemen ze deze dessert wijnen “Pantelleria” en de Moscato druif wordt daar Zibibbo genoemd. De Pantelleria dessert wijnen zijn intens zoet en hebben een mooie dikke structuur. Over de gehele wereld zijn deze dessert wijnen geliefd en soms worden de druiven zelfs aangetast door de Botrytis waarbij ze al indrogen aan de stokken.Kun je een Moscato wijn laten rijpen op de fles? Een Moscato D’Asti absoluut niet, deze is gemaakt om jong gedronken te worden want dan is hij het heerlijkst. Je proeft in de Moscato D’Asti bubbel wijnen altijd een toon van zoet geel en wit fruit, beetje honing, een zwerm van ingedroogde abrikozen en lychee. Een fles dessert wijn net als de Pantelleria kunt u veel langer laten rijpen op de fles, Italianen zeggen zelf ongeveer 15 jaar. Daar zijn wij het wel mee eens, door rijping op de fles ontstaan er vollere en diepere smaken en de nadruk wordt meer gelegd op koffie, karamel, gestoofd geel fruit en honing.