PostNL Thuiswinkel Waarborg Nix 18
8.8 van 10 uit 7.251 beoordelingen!
Nix 18 Thuiswinkelwaarborg

Wijn uit Umbria kopen

Het is een van de kleinste regio’s van Italië en staat met name bekend om het heuvel- en bergachtige landschap. De winters zijn hier koud en regenachtig terwijl de zomers juist erg droog en zonnig zijn. De omstandigheden lenen zich goed voor de wijnbouw, desondanks staat deze regio niet bekend om haar enorme wijnproductie. Maar gelukkig neemt de kwaliteit van de wijnen wel enorm toe.

Wijnen uit het hart van Italië

Al zo’n 3000 jaar geleden hebben Etrusken en Umbriërs in deze regio wijnstokken aangeplant. De wijnen zijn pas sinds de 19e eeuw het noemen waard. Dit komt dankzij de opkomst van moderne vinificatietechnieken. En vandaag de dag heeft een vijfde deel van de wijnen uit Umbria het DOC of DOCG predicaat, en dit zullen er alleen nog maar meer worden. De wijnregio staat met name bekend om de witte Orvieto wijnen. Maar omdat het klimaat niet ideaal is voor witte wijnen, worden er vandaag de dag meer rode dan witte wijn geproduceerd.

De rode en witte wijnen uit Umbria

De Orvieto is een lichte en knapperige witte wijn die wordt gemaakt van de druivensoorten Procanico, een lokale variant van Trebbiano, en Malvasia. Ook de druivenrassen Verdello, Grechetto en Drupeggio worden geteeld in de Umbria regio. Rond de hoofdstad Perugia vinden we de heuvels waar de beste rode druivenrassen staan aangeplant. De meest interessante rode wijnen uit Umbria zijn de Torgiano en de Montefalco. De eerstgenoemde hebben we te danken aan de ontwikkelaar van de Umbrische wijnen, de familie Lungarotti. Iets zuidelijker in Umbria wordt de Montefalco geteeld. Het is een moderne en vol droge rode wijn, waarvan er maar enkele gemaakt worden.

Het mediterrane klimaat

De zomers zijn droog en zonnig en de winter zijn koud en nat. Umbria geniet van een zacht klimaat, waarbij op verschillende hoogten druiven staan aangeplant. Vanwege de gunstige omstandigheden worden hier al duizenden jaren wijn gemaakt. Dankzij het heuvelachtige gebied genieten de wijngaarden van veel zon, de rivieren, het continentale klimaat en de kleiachtig kalkstenen bodem. Het heeft een divers aanbod aan kwaliteitswijnen die stuk voor stuk authentiek zijn.

De kwaliteitswijnhuizen in Umbria

Een grote speler binnen deze wijnstreek is wijnhuis Castello della Sala van de familie Antinori. Ze staan bekend om hun volle witte wijnen. De Bramito della Sala Chardonnay is een pracht exemplaar die dankzij de houtlagering een sterk karakter heeft. Voor kwalitatieve rode wijnen kan je bij wijnhuis Barberani terecht. Het is een van de meest gerespecteerde producenten van de regio en zijn beroemd om hun zuivere en pure wijnen. Met wijngaarden op de heuvels genieten de druiven van veel zonuren. De Barberani Foresco Umbria is een elegante rode wijn die intense fruitaroma’s heeft. Met een evenwichtige en knapperige smaak heeft deze wijn een volle body. De blend bestaat uit Cabernet Sauvignon, Merlot en Sangiovese en deze drinkbare weerspiegelt op bijzondere wijze het terroir van het hart van Italië. Umbria, de wijnstreek die een mooie balans heeft gevonden tussen witte en rode wijnen en daarmee een breed assortiment op de wijnmarkt brengt.
PerfecteWijn.nl Top 3

Speciaal geselecteerd voor de echte wijnliefhebber

Bernardus Chardonnay (11+1 GRATIS)

  • Amerika - 2021
  • Chardonnay

25,95

Per fles: € 25,95

Butter & Wood Chardonnay Grande Reserve

  • Frankrijk - 2022
  • Chardonnay

9,95

Per 6 flessen: € 9,95
Per fles: € 10,95

Bernardus Rose Coteaux d'Aix en Provence 2023 (11+1 GRATIS)

  • Amerika - 2023
  • Cabernet Sauvignon, Cinsault, Grenache Noir, Syrah

21,95

Per fles: € 21,95