PostNL Thuiswinkel Waarborg Nix 18
8.8 van 10 uit 7.299 beoordelingen!
Nix 18 Thuiswinkelwaarborg

Chateau d'Yquem Sauternes 2014 0,375L

Chateau d'Yquem Sauternes 2014 0,375L
249,95
  Per fles:€ 249,95

Helaas is dit product momenteel niet leverbaar.

Gratis verzending met PostNL bij 1 flessen van deze wijn of bij € 100!

Ontvang een waardebon van € 5,- bij aanmelding voor onze nieuwsbrief* * Eenmalig per klant en niet in combinatie met andere acties.

Chateau d'Yquem Sauternes 2014 0,375L

Als we spreken over de allerbeste dessertwijn welke er in de wereld te koop is, is er natuurlijk maar één wijnhuis wereld leider en dat is Chateau d'Yquem uit het Franse wijngebied Sauternes. Het wijnhuis kent een zeer lange geschiedenis en wordt vergeleken met een roman, want het wijnhuis kent een scala van gebeurtenissen en kleurrijke persoonlijkheden uit meer dan vier eeuwen. Château d’Yquem was bijna Engels. Tijdens de middeleeuwen behoorde het landgoed in feite toe aan de koning van Engeland, die destijds ook hertog van Aquitaine was. In 1453 kwam Zuidwest-Frankrijk opnieuw onder de heerschappij van de Franse kroon door Karel VII en is sindsdien Frans gebleven. Anderhalve eeuw later, in 1593, kreeg een afstammeling van een plaatselijke adellijke familie, Jacques Sauvage, de zeggenschap over Yquem. Maar de geschiedenis is nog veel langer tot ongeveer 1826 toen er en nieuwe wijnkelder werd gebouwd en men het wijnhuis liet opbloeien. De internationale reputatie werd ontwikkeld voor Chateau d'Yquem welke vandaag de dag nog steeds bekend staat als de allerbeste dessert wijn van de wereld.

De oude wijngaard van Chateau d'Yquem

De sleutel tot succes is natuurlijk de eeuwen oude wijngaard in Sauternes wat Chateau d'Yquem uniek maakt. Vandaag de dag heeft het wijnhuis maar liefst 113 hectare wijngaarden verdeeld over de gemeente Sauternes. De oude dikke ranken staan in een kostbare bodem van onder andere gladde platte kiezelstenen en grof grind. De ondergrond van klei bevat goede waterreserves en er zijn tal van bronnen op het landgoed. Om wateroverlast te voorkomen zijn enige tijd geleden drainagebuizen aangelegd (100 km riolering sinds de 19e eeuw). De trossen krijgen echt alles wat ze nodig hebben en worden behandeld als ware koningen. Twee tot drie hectare té oude wijnstokken worden jaarlijks gerooid waarna de grond een jaar braak blijft liggen. Bovendien duurt het minstens vijf jaar voordat nieuwe wijnstokken druiven produceren die voldoen aan de zeer strikte normen van Yquem. Twaalf hectare wijnstokken zijn dus elk jaar niet-productief. Yquem is aangeplant met twee druivensoorten: Sémillon (75%), die een rijke wijn met body en structuur produceert, en Sauvignon Blanc (25%), een vroegrijpe druif die wel heerlijke frisse tonen geeft aan deze dessert wijn. De wijnstokken worden met de grootste zorg onderhouden. Werknemers zetten een lange traditie van nauwgezet werk voort onder het toeziend oog van de wijngaardbeheerder.

Uniek terroir voor de Chateau d'Yquem

Het microklimaat van Château d'Yquem ligt in het hart van een 20 km lange strook land langs beide zijden van de Garonne-vallei, waar alle zoete en halfzoete witte wijnbenamingen van Bordeaux (Sainte Croix du Mont, Loupiac, Cérons, Cadillac en Barsac) zich bevinden. Het mooiste stukje behoord tot Chateau d'Yquem en mag zich als enige classificeren als Grand Cru Classe. Het unieke aan de wijngaard is dat de druiven worden aangetast door de Botrytis bacterie. Het magische fenomeen botrytisatie is echter kwetsbaar en onderhevig aan tal van meteorologische factoren. Als het weer te droog is, wordt de nobele rot belemmerd. En als het te veel regent, worden de druiven niet meer rijp. Hierdoor kan het gebeuren dat de gehele oogst wordt aangetast en onherstelbaar geruïneerd is. Het accepteren van dergelijke risico's leidt onvermijdelijk tot zeer lage opbrengsten bij Yquem en roept soms zelfs op om de gehele oogst te laten mislukken.

Volledige handmatige oogst voor de Chateau d'Yquem

De oogst binnen halen na de Botrytis bacterie is een langzame en tijdrovende oogst. Elke druif wordt met de hand geoogst om zo de kracht en souplesse in deze dessert wijn te krijgen. De oogst wordt onderleiding van Antoine Depierre binnengehaald en dit is een zeer belangrijke klus. Deze Chateau d'Yquem 2014 Sauternes heeft 96 parker Punten. In de geur een overweldigende geur van tropisch fruit, vanille en rijpe geuren van geel fruit. De zwerm honing en witte bloemen maken dat we uren lang aan deze dessert wijn kunnen ruiken. Door de lange hout rijping is ook de smaak overweldigend, erg stijlvol en complex met smaak indrukken van onder andere fruit (abrikoos, mandarijn en soms tropisch fruit) en eikenhout (vanille en geroosterde aroma's). De eerste indruk van Château d'Yquem in de mond is altijd erg zijdeachtig en vaak weelderig. Deze fijne wijn heeft een sterk, maar nooit aanmatigend karakter, met grote elegantie en evenwicht. Het behoudt altijd een evenwicht tussen suiker en zuurgraad (zoetheid en frisheid). Een vleugje bitterheid kan ook bijdragen aan de algehele harmonie. De nasmaak van Château d'Yquem is legendarisch en vertelt een ander verhaal, dat duurt en duurt ...

Uw bestelling

U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Y de Château d'Yquem 2021

 • Frankrijk - 2021
 • Sauvignon Blanc, Sémillon

224,95

Per fles: € 224,95

Chateau d'Yquem Sauternes 2020

 • Frankrijk - 2020
 • Sauvignon Blanc, Sémillon

499,95

Per fles: € 499,95

Chateau d'Yquem Sauternes 2014 0,375L

 • Frankrijk - 2014
 • Sauvignon Blanc, Sémillon

249,95

Per fles: € 249,95

Chateau d'Yquem Sauternes 2019

 • Frankrijk - 2019
 • Sauvignon Blanc, Sémillon

499,95

Per fles: € 499,95

PerfecteWijn.nl Top 3

Speciaal geselecteerd voor de echte wijnliefhebber

Six6 Grande Reserve Chardonnay

 • NU 17.9% KORTING
  t/m 31-05-2024
 • Frankrijk - 2023
 • Chardonnay

8,99

Per fles: € 10,95 NU: € 8,99

Sans Pretention Luberon Rose

 • NU 10.73% KORTING
  t/m 31-05-2024
 • Frankrijk - 2023
 • Grenache Noir, Syrah

7,99

Per fles: € 8,95 NU: € 7,99

Butter & Wood Chardonnay Grande Reserve

 • NU 17.9% KORTING
  t/m 31-05-2024
 • Frankrijk - 2022
 • Chardonnay

8,99

Per fles: € 10,95 NU: € 8,99